Britt-Marie var här

Standard

index

Britt-Marie är 63 år och har brutit upp från ett förhållande sedan fyrtio år och lämnat sin man Kent. Av den anledningen beger hon sig till arbetsförmedlingen – hon måste kunna försörja sig eller egentligen – hon vill inte råka dö utan att någon vet var hon är och hon vill inte låta grannarna drabbas av dålig liklukt. Det enda arbete hon kan få finns i ett litet finanskrisdrabbat samhälle som heter Borg. Dit beger hon sig och inser snart att det mesta är nerlagt utom pizzerian.

Fredrik Backman vet en hel del om livet. Om livet och om människan. Vad som formar en människa och hur det sätter sin spår genom olika inre system, som tar sig yttre uttryck.

Britt-Marie är en människa, som följer sina principer och sin moral. Man sorterar sin bestick i rätt ordning i lådan, gafflar, knivar, skedar. I den ordningen. Punkt. Man kör inte bil på natten, då kan man bli misstagen för kriminell.

Om du gillade boken ”En man som heter Ove”, så kommer du gilla den här. Den har samma humoristiska ton om det som är allvarligt i livet. Jag ville aldrig att boken om Britt-Marie skulle ta slut. Det var en fröjd att få lägga mig med henne varje kväll.

Britt-Marie gör något som jag avundas henne. Hon sätter sina spår det lilla samhället Borg. Så det syntes: Britt-Marie var här.

”Några ögonblick. En människa, vilken människa som helst, får så försvinnande få chanser att leva i ett enda av dem. Att släppa taget om tiden och falla. Älska någon besinningslöst. Explodera av passion. Några gånger när vi är barn, kanske, för dem av oss som får vara det. Men efter det, hur många andetag drar vi utanför oss själva? Hur många rena känslor får oss att jubla högt och skamlöst? Hur många chanser får vi att välsignas med minnesförlust?
All passion är barnslig. Den är banal och naiv. Den är inte inlärd, den är instinktiv, så den översvämmar oss. Välter oss. Sköljer bort oss. Alla andra känslor tillhör jorden, men passionen bor i rymden. Det är därför passion är värt något, inte för vad den ger oss, men för vad den kräver att vi riskerar. Vår värdighet. Andras oförståelse och nedlåtande huvudskakningar.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s