I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv av Tom Malmquist

Standard

IMG_1716

Jag köpte boken, mitt ”bokförbjud” till trots. Tänkte att ”Det verkar som en roman att gråta till. Jag vill läsa och gråta.”

Men. Jo. Boken handlar om sorg. Genomströmmas av sorg. Bara på ett sådant sätt att jag känner sorgen, paniken, känslan av ”nu blir jag galen, jag står inte ut”, men inte alls så att jag gråter. Jo, någon liten tår trillar. Men det blir inget maratongråtlopp. Den är bara så vardaglig i allt det overkliga som händer.

Boken handlar precis om det som står på baksidan och inget mer. Toms fru Karin är gravid och mår inte bra. Kommer till förlossningen med stark andnöd. Läkarna arbetar för att rädda Karin. Tom springer mellan de olika sjukhusavdelningarna där hustrun och dottern ligger. Till slut går det inte, Karin avlider. Tom står ensam med ett för tidigt fött flickebarn och en död hustru. Bara någon månad efter Karins död, dör även Toms pappa, som varit sjuk i många år.

Boken handlar för mig om hur man överlever något av det svåraste som finns. Tom visar också hur han tar stöd av sin familj och sina vänner. Han gör sig inte ensam i sin sorg. Och hur familjebanden ser ut, vissa slitna, vissna blommande. Ett andetag i taget genom sorgen, en helt osentimental bok om död och förtvivlan. På några ställen skrattar jag gott också. Humor, så förlösande.

Så. Vill du läsa en bok om sorg, om mänsklighet och vardaglighet – här är den.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s